خوشبختانه امروزه باتوجه به پیشرفتهایی که در علم و تکنولوژی و بخصوص در زمینه زیباسازی دهان و دندان صورت گرفته، یکی از متداولترین روشهایی که برایداشتن لبخندی زیبا به کار میرود، کامپوزیت دندانی است که مورد استقبال افراد بسیار زیادی قرار گرفته است.
ترمیم و زیبایی دندان ها با کامپوزیت، کاربرد و مزیت های بسیاری دارد. با استفاده از این روش که استحکام و مقاومت بالایی دارد، بستن فاصله بین دندان ها، مرتب کردن جزئی دندان ها، تغییر رنگ و غیره از جمله مواردی هستند که افراد زیادی بابت آن ها به کلینیک های دندانپزشکی مراجعه می کنند. اما باید در نظر داشت که تمام این مزایا در صورت انجام روند درمانی به دست دندانپزشک متخصص و دارای مهارت ایجاد می شوند.
همچنین اگر به توصیه های دندانپزشک توجه شود و فرد بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت کند، می تواند تا مدت زمانی طولانی از داشتن دندان هایی زیبا و درخشان لذت ببرد. اگر شما نیز به دنبال روشی برای رفع نقص های دندانی خود هستید، بهتر است تا روش های ترمیمی و زیبایی دندان را به خوبی بشناسید و در نهایت در رابطه با روش مورد نظر خود با دندانپزشک متخصص مشورت نمایید.
مزایا کامپوزیت دندان چیست؟
- حداقل تغییرات بر روی ساختار دندان ها
با توجه به این که کامپوزیت دندانی مانند نوعی روکش برای دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد نیازی به تغییر ساختار دندان نیست و در واقع حداقل میزان آماده سازی در این روش را می توان مشاهده کرد. علاوه بر این هیچ گونه تغییر و آسیبی بر روی عاج، مینا و ریشه ی دندان دیده نمی شود.
یکی از موارد مهم در رابطه با مزایا کامپوزیت دندان طول درمان کوتاه می باشد به طوری که در طی یک جلسه پزشک می تواند کار کامپوزیت دندان را به اتمام برساند. با توجه به اهمیت زمان در دنیای امروز این مورد را می توان یکی از مهم ترین مزایا این روش بیان کرد.
قیمت مناسب کامپوزیت ها باعث شده است که هر فردی با هر نوع بودجه ای که دارد بتواند از این روش استفاده کند.
در صورتی که هر گونه مشکلی مانند جدا شدن لایه کامپوزیت از روی دندان به وجود آید با مراجعه به پزشک به راحتی می توان آن را ترمیم و یا تعویض کرد و از این جهت نگرانی وجود نخواهد داشت.
در این روش برای قرار دادن کامپوزیت بر روی دندان ها نیاز به هیچ گونه بیهوشی وجود ندارد و پزشک به راحتی می تواند بدون وجود هر گونه خونریزی کار خود را انجام دهد.
یکی دیگر از مزایا کامپوزیت دندانی طول عمر بالای آن می باشد. در رابطه با طول عمر کامپوزیت های دندانی می توان گفت که اگر تمام نکات بهداشتی در رابطه با آن ها رعایت شود و به توصیه هایی که پزشک برای مراقبت از کامپوزیت ها می کند عمل کنید می توانید به مدت 10 سال و یا حتی بیشتر هم از آن استفاده کنید. در این رابطه استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان می تواند بیشترین تاثیر را داشته باشد.
عوارض کامپوزیت دندان چیست؟
همان طور که می دانید برای ساخت کامپوزیت دندانی از ماده ای به نام رزین استفاده می کنند که این ماده استحکام کمتری نسبت به مواد دیگر مانند آمالگام و سرامیک دارد و گاهی ممکن است بر اثر فشار های وارد شده بر آن دچار شکستگی شود.
از دیگر عوارض کامپوزیت دندان می توان به زرد شدن و تغییر رنگ آن اشاره کرد. با توجه به این که یکی از موارد استفاده از کامپوزیت ها جنبه زیبایی آن می باشد زرد شدن و تغییر رنگ آن می تواند آزاردهنده باشد. به همین جهت لازم است سالی یک یا دو بار کامپوزیت ها توسط پزشک پولیش کاری شوند تا رنگ اصلی آن برگردد.
یکی از مهم ترین موارد عوارض کامپوزیت دندان که اکثر بیماران به آن دچار می شوند، پوسیدگی دندان ها می باشد. معمولا افرادی که از کامپوزیت دندانی استفاده می کنند باید به طور سفت و سخت بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند چرا که در غیر این صورت دچار پوسیدگی خواهد شد.
استفاده از کامپوزیت گاهی باعث می شود که فرد دچار حساسیت نسبت به گرما و سرما شود و این حساسیت در برخی مواقع ممکن است تا یک ماه و حتی بیشتر این حساسیت باقی بماند.
با توجه به این که در کامپوزیت دندان کاری که انجام می گیرد اصلاح شکل و سایز دندان ها می باشد گاهی ممکن است ناراحتی هایی به دلیل عدم تطبیق دندان ها با یکدیگر به وجود آید که این موضوع می تواند ناراحتی هایی را برای بیمار به هنگام صحبت کردن، خندیدن، غذا خوردن و … به وجود آورد.
تورم لثه یکی از شایع ترین عوارض کامپوزیت دندان می باشد که به دلیل نوع فعالیت های انجام شده در این روش می باشد. البته این موضوع نگرانی خاصی ندارد وبا مراجعه به پزشک به راحتی می توان آن را درمان کرد.
مقایسه کامپوزیت دندان و بلیچینگ دندان
کامپوزیت یا بلیچینگ، هر دو با هدف زیباتر شدن دندانها انجام می شوند اما به طور کلی با هم متفاوتند. زمانی که رنگ دندان تغییر می کند و یا خراب و پوسیده می شود، دندان پزشک ابتدا بخش پوسیده را حذف کرده و سپس دندان را پر می کند و سطح دندان طی مراحلی با کامپوزیت دندان پوشیده می شود. در بلیچینگ دندان، سطح دندان هایی که دچار زردی یا بدرنگی شده اند چند درجه روشن تر می شود. در این روش که بهتر است توسط متخصص دندان پزشکی انجام شود و نه توسط سالن های زیبایی یا خود فرد، از ژل مخصوص سفید کردن دندان ها استفاده می شود.
برای دندان هایی روشن تر و نتایج بهتر از روش های سفید کردن دندان می توان از ترکیب این دو روش بهره برد. در صورتی که می خواهید کامپوزیت دندانی انجام دهید دندان پزشک ممکن است به شما توصیه کند تا قبل از انجام کامپوزیت ابتدا بلیچینگ دندان انجام دهید. بعد از بلیجینگ، کامپوزیت متناسب با رنگ دندان ها می تواند صورت گیرد. وقتی کامپوزیت انتخابی روی دندان ها قرار داده شد دیگر نمی توان رنگ آن را تغییر داد.
مقایسه لمینت دندان و کامپوزیت دندان
لمینت سرامیکی پوسته نازکی از جنس پرسلن (نوعی سرامیک) است که منطبق با دندان فرد در آزمایشگاه ساخته، و روی سطح خارجی دندان کار گذاشته میشود. شفافیت لمینتهای سرامیکی به این نوع روکشها جلوهای کاملا طبیعی میبخشد.
کامپوزیت ونیر رزین سفید مهندسی شدهای است که به طور مستقیم روی سطح خارجی دندان قرار میگیرد. رنگ رزین به کار رفته کاملاً شبیه رنگ دندان است و ظاهری طبیعی دارد.
لمینت سرامیکی در مقایسه با کامپوزیت ونیر فضای بزرگتری را پر میکند. بنابراین در همه مواردی که دندانپزشک استفاده از روکش را تایید میکند، از نقایص جزئی تا شدید، میتوان از آن استفاده کرد. در صورتی که لمینت سرامیکی روی دندان های دو ردیف بالایی و پایینی به کار رفته باشد، دیگر حتی نیاز به سفید کردن دندان هم نیست. برخلاف لمینت، کامپوزیت ونیر قادر به پرکردن فضاهای وسیع نیست و اگر فاصله بین دندان ها زیاد باشد، طول آنها خیلی کوتاه باشد، یا بخش بزرگی از دندان شکاف خورده یا شکسته باشد، نمیتوان از آن استفاده کرد. کامپوزیت ونیر معمولا در موارد زیبایی جزئی نظیر ترکهای کوچک، تغییر رنگ دندانها، یا انطباق نداشتن جزئی دندانها به کار برد.