آیا شرایطی وجود دارد که در اثر آن ها نتوانیم ایمپلنت انجام دهیم؟ آیا محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی وجود دارد؟ آیا بیماری یا شرایط فیزیکی وجود دارد که روی کاشت دندان به روش ایمپلنت تاثیر بگذارد؟ این سوالات در مطب دندانپزشکان و کلینیک دندان از طرف بیمارانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند و قصد دارند ایمپلنت انجام دهند مکرر مطرح می شود. سوالات بسیار زیاد دیگری نیز طبق شرایط و بیماری هایی که هر فرد دارد مطرح می شود مانند اینکه آیا افراد سیگاری هم میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟ اگر دیابت داشته باشم میتوانم کاشتدندان انجام دهم؟ آیا بارداری در انجام ایمپلنت دندان تاثیر دارد؟
در حقیقت می توان گفت به طور کلی ۹۵ درصد افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست دادهاند میتوانند بدون اینکه نگران از دست دادن آن در طولانی مدت باشند؛ ایمپلنت انجام دهند. در شرایطی که فرد از سلامت عمومی برخوردار باشد دلیلی وجود ندارد که نتوان عمل کاشت دندان را انجام داد اما چند بیماری خاص و شرایط خاص وجود دارد که ممکن است ایمپلنت دندان را با شکست مواجه کند. در چنین شرایطی این افراد باید بدانند که کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت دندان نیستند.
در چه شرایطی کاشت ایمپلنت تجویز نمی شود؟
افرادی که دیابت آن ها به صورت کنترل نشده است نمی توانند کاشت ایمپلنت انجام بدهند. تنها افرادی مجاز به کاشت هستند که دیابت خود را با استفاده از مصرف دارو یا تزریق انسولین کنترل می کنند و دیابت آن ها به صورت کنترل شده می باشد. این گونه افراد پس از کنترل قند خون می توانند کاشت ایمپلنت انجام دهند.
در صورتی که دیابت کنترل نشده باشد می تواند سبب بروز غفونت در ایمپلنت و درنهایت به شکست ایمپلنت منجر شود.
بارداری جزو محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی است. در صورتی که یک یا چند دندان خود را در دوران بارداری از دست دادید؛ نباید در کاشت دندان عجله کنید. این شرایط بسیار میان زنان باردار متداول است و ممکن است روی ظاهر و زندگی روزمره آنها تاثیر نامطلوبی داشته باشد؛ به همین علت اکثر آن ها تمایل دارند که هر چه زودتر جای خالی دندان های خود را پر کنند اما توصیه همه دندانپزشکان به زنان باردار به تعویق انداختن کاشت دندان به روش ایمپلنت تا به دنیا آمدن فرزندشان است. به نکات زیر می توان به عنوان دلایل اصلی که زنان باردار نباید ایمپلنت دندان انجام دهند اشاره کرد:
احتمال بروز خطر هنگام عمل جراحی: بارداری به خودی خود محدودیتی برای انجام ایمپلنت ایجاد نمی کند اما چون حین کاشت ایمپلنت باید عمل جراحی انجام گیرد بهتر است جنین خود را در معرض خطر قرار ندهید. چون امکان دارد نیاز به دریافت داروهای اورژانسی پیدا کنید و احتمال بروز خطر برای جنین وجود داشته باشد.
قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس: حین بارداری باید از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خودداری کنید. پیش از انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت، عکس برداری با اشعه ایکس ضروریست. البته عکسبرداری با اشعه ایکس برای دندانها در زنان باردار خطری ندارد اما ممکن است ریسک زایمان زودرس را در پی داشته باشد. حتی تابش اشعه متمرکز ایکس در ناحیه دهان و دندان نیز بهتر است در دوران بارداری انجام نگیرد تا سلامتی مادر و جنین به خطر نیفتد.
استفاده از داروی بی حسی: هرچند مطالعات نشان می دهند که درمان دندان ها با بی حسی موضعی طی بارداری ایمن است اما بهتر است در این شرایط خاص از دریافت هرگونه داروی بی حسی و بیهوشی که هوشیاری شما را تا حدودی کاهش می دهد؛ دوری کنید.
افزایش استرس: افزایش نگرانی و اضطراب در زنان باردار می تواند روی رشد جنین تاثیر نا مطلوبی بگذارد. انجام هر نوع عمل جراحی، فشار و استرس زیادی در فرد ایجاد می کند که موجب میشود هورمونهای افسردگی در فرد ترشح شود که قابل کنترل نیست. ریلکس بودن و تمرکز داشتن برای رشد بچه ضروریست نباید تحت هیچ شرایطی مانند انجام عمل های جراحی غیر ضروری در دوران بارداری استرس و اضطراب غیرقابل کنترلی برای زنان باردار ایجاد شود. بنابراین بهتر است ایمپلنت دندان را تا به دنیا آوردن فرزندتان به تعویق بیندازید.
قالبگیری بهتر تاج دندان: پس از زایمان می توانید برای کاشت دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و در صورتی که از لحاظ فیزیکی مشکلی نداشته باشید؛ بلافاصله مراحل کاشت ایمپلنت را شروع کنید. قالب گیری دندان ایمپلنت شده پس از زایمان بسیار کیفیت بهتری خواهد داشت چون ممکن است حین زایمان به علت پف آوردن یا چاقی ساختار چهره شما به هم ریخته باشد اما پس از زایمان و شیردهی ساختار چهره و صورت شما نیز به حالت اولیه بازگشته و تاج دندان قالبگیری شده برای قرار گرفتن روی ایمپلنت به خوبی در محل خود قرار می گیرد و نیازی نیست که نگران لق شدن آن باشید.
بیماران تحت شیمی درمانی و کاشت ایمپلنت
بیمارانی که تحت شیمی درمانی و پرتو درمانی قرار گرفته اند، بهتر است که کاشت ایمپلنت را به تعویق بیندازند. چراکه ایمنی بدن تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی کاهش می یابد و آن ها بیشتر در معرض عفونت قرار میگیرند بنابراین بهتر است که تا 3 ماه پس از پایان شیمی درمانی و 6 ماه پس از پایان پرتودرمانی صبرکنند، سپس جهت کاشت ایمپلنت اقدام نمایند. زیرا ایمنی ضعیف سبب می شود تا کاشت ایمپلنت در معرض عفونت لثه قرار گیرد که منجبر به شکست ایمپلنت می شود.
از دیگر موارد محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی سابقه سکته قلبی طی شش ماه گذشته است. در این صورت بهتر است فرد تا زمانی که شرایط جسمانی او به حالت طبیعی باز نگشته کاشت دندان به روش ایمپلنت را انجام ندهد. معمولاً افرادی که سابقه سکته قلبی دارند باید با پزشک قلب و عروق در خصوص انجام ایمپلنت دندان مشورت کنند. البته توجه کنید که ایمپلنت دندان روی اشخاصی که عمل بایپس یا جراحی قلب انجام دادهاند و یا سکته قلبی را تجربه کردهاند نیز با موفقیت انجام گرفته است. فقط این افراد باید شرایط جسمانی خود را بررسی و کنترل کرده و استرس و اضطراب یا نگرانی غیر قابل کنترلی نداشته باشند. ریلکس و آرام بودن حین مراحل انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت تاثیر بسیار زیادی در میزان موفقیت آن دارد.
همچنین گروه دیگری که نمی توانند ایمپلنت دندان انجام دهند؛ بیمارانی هستند که ضربان قلب نامنظم و غیر قابل کنترل دارند. دلیل نامنظم بودن ضربان قلب ممکن است بارداری نیز باشد که در این شرایط نیز بهتر است ایمپلنت دندان انجام نگیرد.
کشیدن تمام مواد دخانی مانند سیگار، تنباکو و قلیان می تواند در روند بهبودی زخم اختلال ایجاد کند. زمانی که کاشت ایمپلنت انجام می شود، در فرآیند جوش خوردن پایه فلزی ایمپلنت با استخوان فک وقفه ایجاد می شود و این وقفه سبب می شود تا استخوان فک تحلیل رود و خطر بروز عفونت نیز وجود دارد که باعث به وجود آمدن التهاب درلثه شده و شکست ایمپلنت را درپی دارد.
چنین افرادی اگر قصد کاشت ایمپلنت دارند و ترک سیگار برایشان میسر نیست، بهتر است که حداقل 2 هفته قبل از کاشت و 2 هفته پس از کاشت ایمپلنت سیگار را کنار بگذارند و مرتب تخت نظر دندان پزشک باشند و بهداشت دهانی و دندانی خود را رعایت کنند.

عفونت دندان و کاشت ایمپلنت
اگر التهاب لثه و عفونت دارید بهتر است تا درمان کامل از انجام ایمپلنت خودداری کنید. زیرا عفونت و التهاب اگر درمان نشوند شکست ایمپلنت را در پی دارد. سیستم ایمنی در روند بهبودی کاشت ایمپلنت و گرفتن نتیجه مناسب تاثیر گذار است. بنابراین افرادی که دچار بیماری هایی که مرتبط با سیستم ایمنی بدن می باشند، مانند لوسمی، ایدز و MS؛ بهتر است که قبل از کاشت ایمپلنت با پزشک خود در این مورد مشورت کنند. درواقع التهاب لثه و اختلال در بهبود بافت لثه از عوارض جانبی این گونه بیماری ها می باشد.