کامپوزیت ونیر ، یکی از روشهای لمینت دندان میباشد که برای اصلاح طرح لبخند افراد بکار گرفته میشود و امروزه طرفداران زیادی دارد. از ماده ای به نام رزین کامپوزیت، در اصل همان ماده ای که برای پر کردن دندان استفاده می شود، ساخته میشود.
کامپوزیت اغلب توسط متخصص دندانپزشکی زیبایی بطور مستقیم روی دندان قرار داده می شود بدون آنکه لازم باشد در آزمایشگاه ساخته شوند. متخصص دندانپزشک لایه های مختلفی از مواد کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و همانند کار مجسمه سازی به آن شکل و فرم می دهد. هر لایه از کامپوزیت دندان با استفاده از نور روی دندان محکم می شود. تطابق رنگ، خطوط و ضخامت کامپوزیت دندان از مهمترین چالش های این نوع روکش دندان می باشد.
مزایای انجام کامپوزیت ونیر برای ترمیم دندان چیست؟
رزین کامپوزیت از یک ماتریس پلاستیکی با مواد پرکننده شیشهای ساخته شده که با قالب گیری و سپس چسباندن به دندانها با رنگی مشابه رنگ دندان، قسمتهای آسیب دیده را ترمیم میکند.
با وجود اینکه نمیتوان از کامپوزیت در آسیب دیدگیهای شدید استفاده کرد اما روشی کاربردی و اقتصادی برای افزایش زیبایی لبخند شما هستند.
۱. هنگام انجام کامپوزیت، دندانها به آماده سازی بسیار کمی نیاز دارند. این در حالی است که نصب تاجها، روکشها و سایر ترمیمهای پرسلن به حذف بعضی از ساختارهای سالم دندان نیاز دارند.
حتی با استفاده از مواد باندینگ قویتر، کامپوزیتها میتوانند با برداشتن میزان کمی از ساختار دندان، بسیاری از مشکلات بزرگ دندانی ناشی از پوسیدگی یا آسیب را ترمیم کرده و کماکان ماندگار بمانند.
۲. معمولا اغلب ترمیمهای دندانی با استفاده از کامپوزیت را روشهای «یکبار مراجعه» میگویند. برعکس ترمیمهای پورسلین، استفاده از کامپوزیت به آزمایشگاه دندانپزشکی که باعث تکرار چندین باره روند درمان میشود، نیاز ندارند. در اکثر موارد و در صورت تبحر بالای دندانپزشک، انجام کامپوزیت در یک جلسه امکان پذیر است.
۳. کامپوزیتها دارای قابلیت تطبیق با رنگ طبیعی دندان هستند. اغلب دندانها را به عنوان یک سایه سفید میپنداریم اما در واقع یک دندان از ریشه تا بالا درجه بندیهای رنگی مختلفی دارد. همانطور که گفتیم، امکان تهیه رزینهای کامپوزیت درست شبیه با آن سایههای رنگی وجود دارد. بنابراین دندانهای ترمیم شده طبیعی به نظر میرسند و مطابق سایر دندانهای شما میشوند.
۴. کامپوزیتهای دندانی روشی موقت و موثر برای دندانهای آسیب دیده نوجوانان هستند. زیرا دندانهای کودکان هنوز در حال رشد هستند، معمولا تا زمان بلوغ کامل، ترمیم دائمی دندانهای آسیب دیده توصیه نمیشود.
از کامپوزیت دندانی میتوان برای ترمیم فرم و عملکرد دندان نوجوانان تا زمان آمادگی برای ترمیم دائمی، استفاده کرد.
چه کسانی کاندید مناسبتری برای استفاده از کامپوزیت ونیر هستند؟
مشاوره و بررسی وضعیت دندان ها، توسط دندانپزشک زیبایی، مناسب بودن شما برای استفاده از ونیر کامپوزیت را مشخص می کند. در این حالت لازم است که شما هیچ بیماری فعال لثه یا التهاب های مربوط به آن را قبل از شروع درمان نداشته باشید.
با اینحال روش ترمیم دندان ها و دندانپزشکی زیبایی بهکمک ونیر کامپوزیت، برای اکثر افراد مناسب و ایده آل است و کارآمدترین گزینه برای اشخاصی است که با مشکلات زیر مواجهند:
- دندان نا مرتب
- دندان هایی که روی یکدیگر قرار می گیرند
- رنگ بد دندان
- موارد لب پر و شکستگی دندان
- دندان های بلند، کوتاه یا کوچک
طول عمر ونیر کامپوزیت به عوامل مختلفی مانند جنس دندان ها، رعایت بهداشت و عادت غذایی بستگی دارد. در صورتیکه ونیر کامپوزیت به درستی صورت گیرد و پس از آن توسط بیمار، مراقبتهای لازم انجام شود، می توان گفتکه ونیر کامپوزیت جزو یکی از با دوامترین درمان ها در حوزه دندانپزشکی بهحساب میآید.
انجام درمان کامپوزیت ونیر در چه سنی مناسب است؟
افراد بسیاری قادر به استفاده از این روش درمانی و زیبایی می باشند، اما توصیه دندانپزشکان متخصص این است که تا قبل از 18 سالگی نصب کامپوزیت دندان مگر در شرایط ضروری انجام نگیرد. زیرا ادامه داشتن رشد استخوان فک در این سنین، سبب می شود تا ظاهر کامپوزیت روی دندان ها تغییر کند.
چند نوع کامپوزیت وجود دارد؟
- کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل میباشد.
- کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیلها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند.
- هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث میشود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتابکنندگی میشود.
- نانو کامپوزیتها: نسل جدید کامپوزیتها، نانو کامپوزیتها میباشند که حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل میدهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیتها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث میشود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. میتوان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.
آیا انجام کامپوزیت ونیر معایبی هم دارد؟
- کامپوزیت نسبت به روش سرامیکی، کمی مصنوعیتر به نظر میرسد. همچنین به دلیل آنکه در کامپوزیت ساختار دندان دستکاری نمی شود و روش کامپوزیت بدون تراشیدن مینای دندان انجام می شود، ممکن است پس از انجام کامپوزیت دندان کمی برجستگی روی دندان های خود احساس کنید.
- به دلیل تجمع آسان پلاکتهای دندانی روی کامپوزیتها، امکان التهابات لثهای بیشتر است. این یکی از دلایلی است که شما باید در انتخاب متخصص کامپوزیت دندان دقت کنید. اگر متخصص کامپوزیت دندان نتواند مواد کامپوزیت را به خوبی روی دندان های شما قرار دهد ، ممکن است بین مواد کامپوزیتی و خط لثه فاصله بیفتد که این فاصله محل خوبی برای تجمع باکتری هاست و در نهایت منجر به عفونت و التهاب لثه می شود. همچنین از آنجا که تمام مراحل کامپوزیت توسط متخصص کامپوزیت دندان انجام می شود، می توان مدعی شد که زیبایی کامپوزیت کاملا وابسته به مهارت، هنر و تجربه متخصص کامپوزیت دندان دارد. بنابراین پیش از اقدام به دریافت کامپوزیت دندان، اطمینان حاصل کنید که دندانپزشک شما علاوه بر دندانپزشکی عمومی، در زمینه دندانپزشکی زیبایی نیز تجربه انجام کار داشته باشد.
- شفافیت دندان در این روش کمتر است.
- میزان تغییر رنگ یا به اصطلاح رنگ پذیری در این روش بیشتر میباشد.