پولیش کردن کامپوزیت دندان، یکی از مهم ترین مراحلی است که بر روی زیبایی ظاهری و مقاومت یک طرح درمان کامپوزیت، انجام می شود. همه می دانیم که کامپوزیت ها، یکی از معروف ترین و پرطرفدارترین راه های ترمیم دندان و اصلاح شکل ظاهری آن ها محسوب می شود. کامپوزیت ها معمولا به دو روش در درمان های دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند که این دو روش عبارت اند از : روش های مستقیم و روش های غیر مستقیم. از بین بردن فاصله بین دندان ها، ترمیم نواقص ظاهری دندان ها، تغییر رنگ بعد از تراشیدن مینای دندان، درمان کوتاهی و شکستگی دندان ها و ساییدگی دندان ها، همگی مواردی هستند که به کمک کامپوزیت کردن دندان ها و مواد کامپوزیتی قابلیت درمان و ترمیم دارند.
حالا می خواهیم درباره ی پولیش کردن کامپوزیت دندان صحبت کنیم که یک مرحله ی مهم از مراحل نصب و درمان کامپوزیت می باشد. این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار بوده و موفقیت طرح درمان شما تا حد زیادی در گرو درست و حرفه ای انجام شدن همین مرحله می باشد. در ادامه در باره ی پولیش کردن کامپوزیت دندان بیشتر برایتان توضیح خواهیم داد.
اهمیت پولیش کردن کامپوزیت دندان ها
در کل پولیش کردن کامپوزیت دندان به این دلیل انجام می شود که سطح براق و صیقلی ایجاد شده ی پس از پولیش، تاثیر بسیار زیادی بر روی زیبایی ظاهری و کیفیت خود کامپوزیت دارد. اگر پولیش کردن کامپوزیت دندان به درستی انجام نشود، ممکن مشکلاتی از قبیل سوزش لثه، سایش بیشتر و پوسیدگی مکرر دندان ها، تجمع پلاک و جرم و نقص های طولانی مدت در کامپوزیت دندان به وجود آید. پس همینجا مشخص شد که اهمیت پولیش کردن کامپوزیت ها تا چه حد بر روی نتیجه ی نهایی کامپوزیت تاثیر خواهد داشت.
در کنار پولیش کامپوزیت، دو مرحله ی دیگر کانتورینگ، فینیشینگ که شامل عملیات اتمام ترمیم دندان می شود، در نتیجه ی نهایی کامپوزیت می توانند تاثیر خیلی زیادی داشته باشند. این نتیجه ی نهایی که حاصل پولیش کردن کامپوزیت است، تنها مربوط به بحث زیبایی دندان ها نمی شود و بلکه در سلامت دندان ها و همچنین دهان نیز تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت.
چه مواردی در کیفیت پولیش کردن کامپوزیت دندان تاثیر دارند؟
گفتیم که کامپوزیت یکی از بهترین جایگاه ها را در بین روش های زیبا سازی دندان ها در دندانپزشکی دارد. همطنور در باره ی اهمیت پولیش کردن کامپوزیت نیز برایتان گفتیم. چیزی که حالا نیاز است شما بدانید این است که تنها پولیش کردن به خودی خود نیست که بر روی کیفیت نهایی تاثیر گذار است بلکه موارد مختلفی هستند که می توانند بر روی نتیجه ی نهایی کار تاثیر بگذارند. به عنوان یک چالش بسیار مهم در درمان کامپوزیت، معمولا رسیدن به یک سطح صیقلی و صاف برای دندانپزشکان، همیشه دغدغه بوده است. معمولا رسیدن به این هدف، در گرو یک سری مهارت ها و سیستم های خاصی است که پزشکان باید از آن ها استفاده نمایند. در ادامه با هم به بررسی یک سری عوامل موثر بر روی کیفیت پولیش دندان خواهیم پرداخت :
کیفیت ابزارهایی که برای پولیش دندان استفاده می شود
این موضوع نه تنها در کیفیت کامپوزیت ها، بلکه در تمامی روش ها و خدمات دندانپزشکی تاثیر بسیار زیادی دارد. چیزی که در طرح درمان کامپوزیت بسیار بدیهی است، تعدد تجهیزات و ابزار مورد استفاده در این طرح درمان می باشد. همه چیز به مهارت و تجربه ی دندانپزشک بر میگردد که برای پولیش کردن از کدام ابزارها استفاده نماید. اما خود دندانپزشک باید بداند که هر چقدر کیفیت ابزار و تجهیزات در این درمان بالاتر باشد، طبیعتا نتیجه ی مناسب تری هم حاصل خواهد شد. سیستم پولیشینگ بر پایه ی دیسک، یک روش بسیار مقرون به صرفه ، آسان و سریع برای پولیش کردن کامپوزیت دندان است.
تکنیک به کار برده شده برای پولیش دندان بعد از کامپوزیت
معمولا از دو روش به عنوان تکنیک در پولیش کردن کامپوزیت دندان استفاده می شود؛ روش های تک مرحله ای و چند مرحله ای.
پولیش کامپوزیت تک مرحله ای: پولیشر های استفاده شده در این سیستم پولیشر الماس است. این پولیشر ها تقریبا سه مرحله ی مهم کامپوزیت دندان که شامل کانتورینگ، فینیشینگ و پولیشینگ می شود را تنها با یک ابزار به صورت یکجا انجام می دهند و زمان آماده سازی دندان طی کامپوزیت را تا حد امکان کاهش می دهند. به همین دلیل به این روش، روش تک مرحله ای گفته می شود.
پولیش کامپوزیت چند مرحله ای: در این سیستم برای هر یک از مراحل کانتورینگ، فینیشینگ و پولیشینگ از ابزار جداگانه و مخصوص به خود استفاده می شود. البته که این موضوع ممکن است زمان آماده سازی دندان را بالا ببرد اما نتیجه ای که حاصل می شود به تبع بسیار مقاوم تر و زیبا تر خواهد بود. این روش به نسبت سیستم تک مرحله ای، زیباتر و مقاوم تر و بادوام تر می باشد.
توصیه هایی در خصوص مراقبت از کامپوزیت
در روز حداقل دوبار دندان ها با یک مسواک نرم مسواک بزنید. از نخ دندان استفاده کنید.
به منظور پولیش زدن کامپوزیت ها باید هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک زیبایی مراجعه نمود. همچنین مراقبت های لازم را دندانپزشک زیبایی در اختیار شما قرار خواهد داد.
از دهانشویه هایی که دندانپزشک زیبایی توصیه می نماید استفاده شود.
می توانید از آب نمک برای ضد عفونی کردن لثه ها و دندان ها استفاده نمود. چرا که بعضی دهانشویه ها رنگ خاصی دارند و باعث تغییر رنگ کامپوزیت ها خواهد شد.
عادت هایی که با دندان های خود داشته اید، مثلا باز کردن بسته ها با دندان و جویدن اجسام سخت نباید انجام شود.
بیشترین میزان مراجعه به دندانپزشک زیبایی، جاگذاری کامپوزیت دندان های جلوست. قبل از آن و با معاینه دندانپزشک زیبایی باید درمان های مخصوص به دندان و لثه ها انجام شود.
طول عمر کامپوزیت ونیر و رنگ کامپوزیت ونیر به رعایت دستورالعمل ها و مراقبت های کامپوزیت ونیر بستگی دارد.
افراد با مراجعه به دندانپزشک زیبایی مراجعه می کنند تا اصلاح طرح لبخند انجام شود. در این میان بعد از انجام اقدامات مربوط به کامپوزیت دندان، مراقبت های کامپوزیت ونیر دندان بسیار در حفظ نتیجه درمان موثر است که باید بسیار دقیق و صحیح انجام شود.
در حین گاز زدن میوه های تابستانی مانند هلو و زردآلو، دندان های محکم به هسته آن ها بر خورد نکند تا آسیب ببیند. در حقیقت تا وقتی که چیزی به دندان های شما اصابت نکند، کامپوزیت وینر های شما نخواهد شکست.
از شکستگی تخمه با لبه ی کامپوزیت وینر ها، جدا خودداری کنید چرا که در طولانی مدت، باعث آسیب خواهد شد.
منظور از آسیب دیدن کامپوزیت وینر، خارج شدن آن به صورت کامل نیست و چنانچه درمان به درستی و با دقت لازم و به صورت لایه به لایه انجام شده باشد. نهایتاً دندان های شما لب پر خواهد شد که به راحتی قابل بازسازی مجدد است و جای نگرانی ندارد.