بلیچینگ
بلیچینگ

بلیچینگ از واژه bleach گرفته شده؛ که به معنای سفید کردن چیزی، بوسیلهی مواد شیمیایی است. بلیچینگ دندان نیز روشی علمی است، که در آن بدون تراشیدن سطح دندان و به وسیلهی مواد شیمیایی، دندان هایی که به هر دلیلی، رنگ مناسب ندارند و یا دارای لکه هستند، را روشنتر و شفافتر میکند و لکهها را از بین میبرد. هرچند می توان ماندگاری بلیچینگ را با تغییر عادات غذایی و رعایت بهداشت طولانیتر کرد، اما چون رنگ دانههای دندان پس از مدتی تغییر میکنند، برای ماندگاری اثر این روش هر از چندگاهی، باید بلیچینگ تکرار شود.
بلیچینگ دندان به طور خلاصه به دو صورت office bleaching و Home bleaching انجام میشود. تجویز و تشخیص بهترین روش بلیچینگ برای شخص متقاضی، باید توسط پزشک متخصص انجام شود؛ ولی به طور کلی برای گرفتن نتیجهی بهتر، توصیه میشود که از هر دو روش، باهم استفاده شود.
بلیچینگ در مطب office bleaching
هزینهی این روش نسبتا بیشتر از بلیچینگ در خانه است. ابتدا دکتر با قراردادن ژل محافظ روی لثه از تماس مواد اکسید کننده با آن جلوگیری میکند. سپس مواد بیلچینگ (پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید) را با غلظت زیاد و در زمان محدود، روی دندانها قرار میدهد؛ و لیزر بر روی دندانها میتاباند تا مواد شیمیایی را فعال کند. نور،باعث افزایش سرعت واکنش محصول سفید کننده میشود و تغییر رنگ، سریع تر صورت میگیرد. در واقع مولکولهای این ماده، به مینای دندان شما نفوذ کرده و باعث سفید شدن ریشهای دندان شما میشوند و با این روش لکهها از بین میروند.
بلیچینگ در مطب معمولاً در یک جلسه، و بین پانزده تا سی دقیقه طول میکشد. البته بسته به اینکه دندانهای افراد چه قدر حساس باشند، ممکن است برای بعضی افراد، دوبار این کار انجام شود.
بلیچینگ در خانه Home bleaching
این روش را نیز باید زیر نظر دکتر متخصص انجام داد. ابتدا به پزشک مراجعه کنید. دکتر دندان پزشک از دندانهای شما قالب گیری میکند و پس از چند روز، قالبی شفاف (قالبی به نام تری) و سه بعدی دارای فضای خالی ( بگونه ای که بتوانید آن را روی دندانهایتان قرار دهید)، همراه با مادهی سفید کننده، برای شما آماده میکند و طرز استفادهی آن را به شما یاد می دهد. معمولاً اولین تغییرات در رنگ دندان، بعد از ۲ – ۴ بار استفاده مشاهده میشود.
دلیل بد رنگی دندان ها چیست؟
دلایل زیادی می تواند عامل بدرنگی دندان ها باشد که به دو دسته ی داخلی و خارجی تقسیم می شوند. خشبختانه دندان به هر کدام از دلایل، رنگ مناسبی نداشته باشد، با بلیچینگ قابل برطرف کردن است.
- تغییر رنگ داخلی وقتی اتفاق میافتد که تغییری در ساختمان مینا و یا عاج رخ می دهد. مانند شکستگی و ترکهای ریز مینایی، پوسیدگی دندان، يرقان شديد در نوزادی و افزايش سن.
- تغییر رنگ به دلیل مسائل خارجی نیز، معمولا بخاطر رعایت نکردن بهداشت و یا خوردن مواد خوراکی که دارای رنگ دانههای رنگی هستند، اتفاق میافتد. مانند نوشیدن قهوه، شراب، چای و یا استعمال سیگار و قلیان.
چه کسانی نمی توانند از روش بلیچینگ استفاده کنند؟
افرادی هستند که دچار فلوروزیس (کسانی هستند که در مناطقی زندگی میکنند که فلوراید آب بیش از حد طبیعی است) شدهاند . در این افراد، به دلیل رنگ گرفتن لایههای دندان بخاطر فلوراید آب، بیلیچینگ جواب نمی دهد.
باید توجه داشت که بلیچینگ برای دندانهای روکش شده و روکش ایمپلنت قابل اجرا نیست. پس اگر شما هم جز افرادی هستید که در بین دندان های جلویی خود، دندان روکش شده دارید، به شما توصیه میکنیم که از روش دیگری برای سفید کردن دندان خود استفاده کنید. همچنین اگر قبلا دندان های خود را با آمالگام پرکردهاید، با بلیچینگ، اختلاف رنگ بین دندانها و آمالگام بیشتر از قبل میشود؛ و ممکن است توی ذوق بزند. در این مورد با تشخیص پزشک مواد کامپوزیت جایگزین آمالگام می شود، سپس بلیچینگ انجام میشود.