ایمپلنتهای دندان به عنوان موثرترین درمان در جایی محسوب میشوند که با پوسیدگی دندان شدید یا افتادگی دندان روبهرو باشیم. استفاده از ایمپلنت، به عنوان روشی با نتایج زیبایی قابل توجه اثبات شده و میتواند دوام بیشتری نسبت به اغلب روشهای درمانی دیگر مانند بریج دندان داشته باشد.
ایمپلنت دندانی گاهی اوقات دچار پس زدگی میشوند حتی در صورتی که درمان با بالاترین توجه و دقت انجام شده باشد. با این حال، باید این موضوع را در نظر داشت که وقتی با بدن انسان سر و کار داریم چیزی به نام نتایج مثبت 100 در صد وجود نخواهد داشت. به همین دلیل است که شکست ایمپلنت دندان واقعیتی است که باید آن را پذیرفت. میزان میانگین موفقیت ایمپلنتهای دندانی حدود 98 درصد است و این بدان معنا است که اگر دندانپزشک، در سال 500 ایمپلنت برای بیماران بگذارد به طور متوسط 10 ایمپلنت از آنها دچار پس زدگی میشود.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که ایمپلنتها نیاز به جراحی دارند و عمل جراحی در اغلب اوقات با موفقیت صد درصد همراه نمیشود حتی اگر درمان با بالاترین دقت انجام شود، ایمپلنتها گاهی اوقات دچار پسزدگی میشوند.
با این حال، موفقیت یا شکست ایمپلنت شما به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که بسیاری از آنها در محدوده کنترل شما قرار دارند. شکست ایمپلنت بسیار نادر است اما میتواند روی دهد. توجه به این موضوع حیاتی است که نباید نشانههای پسزدگی ایمپلنت را نادیده گرفت چون هر گونه عفونت میتواند باعث آسیبدیدگی شدید استخوان فک شما شود.
دلایل شکست ایمپلنت دندان
دلایل زیادی برای شکست ایمپلنت وجود دارد. یکی از شایعترین دلایل شکست درمان ایمپلنت، در جایی دیده میشود که بیمار و دندانپزشک تلاش میکنند به راه حل ارزانتری دست پیدا کنند. به همین دلیل است که برخی ایمپلنتها هزینه بالاتری نسبت به ایمپلنتهای دیگر دارند. برخی دلایل دیگر شکست ایمپلنت دندان التهاب اطراف ایمپلنت است، بیماری عفونیای که باعث التهاب لثه پیرامونی و استخوانی میشود که ایمپلنت به تازگی در آن انجام شده که باعث تخریب استخوان حمایت کننده و پشتیبان میگردد.
نقایص و کمبودهای مرحله تشخیص: کاربرد ایمپلنتها مستلزم استفاده از پرتوی X پانوگرافیک و 3 بعدی است که برخی دندانپزشکان، به جای آن از روشهای 2 بعدی استفاده میکنند تا مرحله تشخیص را کوتاهتر کنند.
اطلاعات ناکافی در ارتباط با شرح حال پزشکی بیمار: بسیاری از شرایط و بیماریهای پزشکی وجود دارند که میتوانند بر موفقیت یا شکست درمان با ایمپلنت تاثیر بگذارند. دندانپزشک باید قبل از انجام هر گونه درمان دندانی این موارد را در نظر بگیرد. مصاحبه و تشخیص کامل نیز باید انجام شود تا بتوان از هر گونه عوارضی که بعداً ممکن است ایجاد شوند اجتناب کرد.
نصب نامناسب ایمپلنت: باید ایمپلنتهای دندان با دقت بالا انتخاب شوند و اگرچه صدها شرکت وجود دارند که اتصالات ایمپلنت دندان تولید میکنند اما تعداد محدودی از آنها در برنامههای تحقیقاتی خود هشیاری و دقت به خرج میدهند. تحقیقات پرهزینه است و به همین دلیل است که انجام عملهای ایمپلنت دندان هزینه بالایی دارد چون دندانپزشک از اتصالات باکیفیت استفاده میکند.
کارگذاری نامناسب ایمپلنت: این مشکل ارتباط زیادی با تشخیص نامناسب داشته و در مرحله تشخیص، ارزیابی برای تشخیص مناسب بودن استفاده از ایمپلنت و نوع ایمپلنتی که قرار است استفاده شود صورت میگیرد. علت این مساله میتواند فقدان ارتباط مناسب بین دندانپزشک معالج بیمار و جراحی باشد که ایمپلنت را تعویض میکند.
علائم شکستن ایمپلنت دندان
شکستن ایمپلنت علائم مختلفی دارد که با توجه به آنها میتوانید خیلی زود به مشکل پی ببرید و با مراجعه سریع به دندانپزشک، از وخیمتر شدن اوضاع جلوگیری کنید. در ادامه 6 مورد از مهمترین علائمی که نشان دهنده شکست ایمپلنت هستند را ذکر میکنیم:
ممکن است در طی روند بهبودی مقداری درد داشته باشید. با این حال، درد میتواند نشانهای از شکستن ایمپلنت دندان نیز باشد. در طی دوران بهبودی، چند روز اول درد را تجربه خواهید کرد. با این وجود، درد شدید نیست و با استفاده از برخی مسکنهایی که پزشک تجویز میکند میتوانید آن را کنترل کنید. اما در صورت شکستن ایمپلنت دندان، درد و ناراحتی طاقتفرسایی را تجربه خواهید کرد که به شکل امواج ضرباندار ظاهر میشوند. در اکثر مواقع این درد مدتها بعد از عمل رخ میدهد. اگر چنین مشکلاتی دارید، توصیه میشود هر چه زودتر برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
آیا برای جویدن یا گاز زدن غذا مشکل دارید؟ این میتواند نشانهای از شکستن ایمپلنت دندان باشد. ایمپلنتها مشابه دندانهای طبیعی هستند، پس در زمان غذا خوردن، صحبت کردن و یا گاز زدن نباید حالتی غیرطبیعی را احساس کنید. هرگونه ناراحتی شبیه به احساس درد دندانی که حفره دارد، نشانه خوبی نیست.
اگر کاشت دندان شما به درستی انجام شده باشد، بعد از بهبودی کامل نباید هیچ احساسی مبنی بر انجام ایمپلنت داشته باشید. هرگز نباید احساس کنید که ایمپلنت در دهان شما یک جسم خارجی است. اگر کاشت به درستی روی لثه شما ننشسته باشد، هنگام صحبت کردن، غذا خوردن یا لمس آن احساس لقی میکنید. این سادهترین نشانه برای تشخیص شکست ایمپلنت است. در صورت مشاهده شل شدن دندان، بلافاصله با دندانپزشک خود مشورت کنید. اگر کاشت شل بدون توجه و مراقبت باقی بماند، میتواند در لبخند شما اختلال ایجاد کند یا صدمه شدیدی به لثه و استخوان فک وارد نماید.
تورم بعد از عمل طبیعی است. با این حال، انتظار میرود ظرف چند روز ناپدید شود. اما اگر تورم ادامه پیدا کند و حتی ملتهب شود، جای نگرانی وجود دارد. اگر لثههای شما بعد از طی زمان بهبودی همچنان بسیار متورم و قرمز به نظر میرسند، نشانه عفونت است. در صورت عدم درمان، این عفونت میتواند به سایر قسمتهای دهان شما سرایت کند و در موارد شدید ممکن است وارد خون شود. سرایت عفونت به خون میتواند یک وضعیت خطرناک ایجاد کند و درمان عفونت تشدید شده دشوار است. در صورت ادامه یافتن تورم در مرحله بهبودی، بهترین کار مشورت با دندانپزشک و معالجه آن در اسرع وقت است.
گاهی اوقات جراح میتواند بلافاصله پس از کاشت، دندان را تعویض کند. این روش در مقایسه با انجام کاشت و انتظار برای جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک، زمان بهبودی و تعداد چکاپ کمتری نیاز دارد. با این حال، اگر استخوان فک شما به اندازه کافی محکم نباشد، این روش میتواند فشار اضافی روی آن وارد کند که در نتیجه باعث شکستن ایمپلنت میشود. با استفاده از اشعه ایکس به راحتی میتوان حرکات ریز ایمپلنت را تشخیص داد.
به دلایل مختلفی از جمله استرس، از دست دادن دندان یا نامرتب بودن دندانها، ممکن است دندان قروچه کنید یا دندانهایتان بهم ساییده شوند. برخی از افراد هنگام خواب نیز دندان قروچه را تجربه میکنند. این حالت ممکن است نشانهای از شکستن ایمپلنت دندان باشد.
راه درمان ایمپلنت شکسته شده چیست؟
حتما باید کاشت ناموفق دندان برداشته شود. اگر ایمپلنت با استخوان فک خیلی جوش نخورده باشد، ممکن است نیازی به جراحی نباشد و برداشتن چنین کاشتی شبیه کشیدن دندان است. به هر طریق، باید در نظر داشته باشید که در مرحله بعد چه کاری انجام دهید. میتوانید یک کاشت جدید را جایگزین کنید. قبل از انجام این کار ممکن است به چند ماه بهبودی نیاز داشته باشید. علاوه بر این، اگر از بین رفتن ایمپلنت به دلیل تحلیل رفتن استخوان ایجاد شده باشد، به پیوند استخوان یا برداشتن سینوس نیاز خواهید داشت. در صورتی که علت اولیه شکستن ایمپلنت را متوجه شوید، ایمپلنتهای جایگزین شانس بیشتری برای موفقیت دارند. پس هنگام کاشت دوم تمام احتمالات خطا هنگام اولین کاشت را باید برطرف کنید.
اگر به دلایلی نمیتوانید کاشت مجدد انجام دهید، میتوانید پل یا دندان مصنوعی را در نظر بگیرید. با این حال ممکن است مدتی طول بکشد، زیرا لثه باید قبل از شروع ترمیم جدید، کاملا بهبود یابد.
پیشگیری بهتر از درمان!
بهترین روش برای جلوگیری از شکستن ایمپلنت دندان، برنامهریزی صحیح فرآیند درمان است. برای اینکه دندانپزشک شما بتواند چنین کاری را انجام دهد، باید در مورد شرایط خود کاملاً صادق باشید و در مورد تاریخچه پزشکی، عادات و هر دارویی که مصرف میکنید، اطلاع دهید. هنگامی که ایمپلنت شما در جای خود قرار گرفت، بهداشت دهان و دندان را با دقت انجام دهید. بهطور ایدهآل بعد از هر وعده غذایی دندانهای خود را مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و با استفاده از دهانشویه، بقایای مواد غذایی را بشویید. حتما برای معاینات معمول به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت تشخیص سریع، بسیاری از مشکلات قابل حل هستند. به عنوان مثال، عفونت ایمپلنت با یک مرحله اولیه شروع میشود که به راحتی قابل درمان است.
سعی کنید از انجام هرگونه فعالیت مضر مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل که به ایمپلنت آسیب میرساند خودداری کنید. علاوه بر این، اگر از دندان قروچه رنج میبرید، یک محافظ دندان بخرید تا از آسیب به دندان شما جلوگیری کند.